Geld komt uit het niets
Scroll naar beneden om alle artikelen te lezen en jouw reactie achter te laten!
Wij vertrouwen ons geld toe aan banken, hoe gaan banken met ons en ons geld om?
Ad Broere over nieuwe beurscrash
MOETEN WIJ WAKKER WORDEN?
Volgens hoogleraar Ewald Engelen wel!
In zijn columns in de Groene Amsterdammer en Het Parool rekent hij af met bankiers,politici en toezichthouders die de crisis hebben veroorzaakt of hebben laten voortmodderen
“Wij hebben met z’n allen zitten slapen…..”
Volgens hem kan er een kentering komen, wanneer de banken maatregelen nemen die WIJ hen opleggen.
Kijk naar de documentaire waarin voormalig Duits zakenbankier Rainer Voss openhartig vertelt hoe hij te werk is gegaan.
Kijk jezelf wijzer! VPRO’s Tegenlicht : De biecht van de bankier
http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-2014/de-biecht-van-de-bankier.html
“Logisch dat banken willen vasthouden aan hun goudmijntje. Maar het klopt niet, het klopt van geen kant..”.
Als u een hypotheekcontract met de bank tekent voor een lening van 200.000 euro wat gebeurt er dan? De bank tikt het getal 200.000 in de bankcomputer als zijnde een vordering die ze op u hebben. Maar omdat er altijd een linkerkant en een rechterkant op de balans is, dus ook op de bankbalans, wordt er vervolgens op de rechterkant van de balans een tegoed ten gunste van u ingetikt van hetzelfde bedrag.
U heeft dan een tegoed van de bank en een schuld aan de bank en de bank heeft op dat moment 200.000 euro gecreëerd die er voor het tekenen van het contract niet was. Zoiets heet geldschepping door schuld. Dit geld is niet van de bank, het is van niemand. Toch vraagt de bank er rente voor…
Het huis dat u hebt gekocht wordt bij de notaris aan u overgedragen. De verkoper ontvangt het geld dat tot dat moment uw tegoed bij de bank was. Er wordt dus 200.000 euro overgeboekt van uw rekening naar die van de verkoper.
Veronderstel dat de verkoper het geld niet direct nodig heeft en op een spaarrekening bij dezelfde bank laat staan. Daarover ontvangt de verkoper 1,5%, terwijl u over de hypotheeklening 5% betaalt. Het verschil, of de marge zoals dat in bankenland heet, is voor de bank. De bank ontvangt over de lening dus netto 3,5% en dat is 7.000 euro per jaar. En omdat u pas na 30 jaar alles aflost, ontvangt de bank dus 210.000 euro over geld dat niet van hen is, maar uit ‘het niets’ is gecreëerd.
Veronderstel dat banken gewoon betaald krijgen voor hun dienstverlening, dus voor alle handelingen die er nodig zijn om de hypotheek beschikbaar te stellen. Voor deze werkzaamheden zijn acht uur nodig (ruim genomen) en als het tarief 150 euro per uur is, dan zou de bank dus 1.200 euro in rekening kunnen brengen aan u. En vooruit, per jaar is er 2 uur nodig voor onderhoud en beheer, dus 300 euro. Over de genoemde dertig jaar zou de bank dus bij een normaal verdienmodel iets meer dan 10.000 euro aan u in rekening brengen. Dat is dus geheel andere koek dan het huidige -veel lucratievere- model.
Dus als er in de goede tijd winst wordt gemaakt dan is dat vooral mooi voor die weinige aandeelhouders en voor de directeuren die worden beloond met bonussen vanwege hun inspanningen ten behoeve van die aandeelhouders.
En als het tij keert en banken maken verlies, omdat ze een deel van de leningen niet kunnen incasseren vanwege slechte economische tijden, faillissementen en werkloosheid dan is er nog altijd de overheid of de FED en het IMF, die kwistig strooien met leningen die uiteindelijk worden bekostigd door de belastingbetalers.
Of de EU gaat ertoe over om het spaargeld dat u op de bank heeft staan in te pikken. Een prachtig verdienmodel dus. De winsten worden geprivatiseerd -zijn voor de directeuren en aandeelhouders- en de verliezen worden gesocialiseerd – zijn voor de belastingbetalers en nu dus ook voor de spaarders.
Ook meer weten over pensioenfondsen? http://tinyurl.com/mrx37uj
In 2012 en 2013 schreef Joris Luyendijk voor de Engelse krant The Guardian een ‘banking blog’ waarvoor hij op anonieme basis honderden medewerkers uit de financiële sector interviewde. Bekijk hier de uitzending “Bankgeheimen” die te zien was bij VPRO’s Tegenlicht: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/bankgeheimen-joris-luyendijk.html